Грамотне інвестування в золоті монети

21.07.2022
570
инвестирование в золотые монеты

Якщо ви давно замислюєтеся про те, як зберегти і збільшити свій капітал, то в цій статті ми розповімо про одне вигідному способі. Одні вкладають гроші в бізнес, що розвивається, інші — в it-індустрію, треті купують акції вітчизняних і зарубіжних корпорацій. Одним з найоптимальніших способів на сьогоднішній день вважається інвестування в монети. Цей дорогоцінний метал вважається надійним активом навіть у часи економічної кризи.

Незважаючи на те, що подібні інвестиції з’явилися порівняно недавно, вони встигли за короткий час стати популярними серед багатьох людей. Варто відзначити, що цей дорогоцінний метал вже з давніх часів служить в якості інструменту для накопичення і збільшення багатства людини. В першу чергу, потенційний вкладник цікавиться, які переваги є у інвестицій в золоті монети? В даний час існує велика кількість такого виду грошей, які ви зможете придбати в одному з банків України чи вашої рідної країни.

В які монети краще інвестувати?

в які монети краще інвестувати

Умовно дані вироби із золота можна класифікувати на два види – колекційні та інвестиційні.

Як ви зрозуміли з назви, колекційні екземпляри, виготовлені із золота, мають не тільки нумізматичну цінність, але також вважаються прибутковим вкладенням грошових коштів. На вартість такого активу впливають різні фактори, в тому числі:

  • вміст золота,
  • ступінь схоронності,
  • рік випуску
  • тематика,
  • дизайн,
  • кількість примірників у накладі.

Також слід врахувати, що в даному випадку важливу роль відіграє поточна ціна дорогоцінного металу. Якщо ви збираєтеся придбати і в подальшому перепродати монету, то платити ПДВ вам не доведеться. Випуск інвестиційних золотих примірників здійснюється з метою вирішення поставлених завдань за рахунок залучення коштів ззовні.

Чим відрізняються золоті інвестиційні монети?

інвестування в монети

Випуск інвестиційних золотих виробів відбувається тільки за замовленням клієнта. У більшості випадків у його ролі виступає Центральний банк. Якщо ви вирішили зайнятися вкладенням грошей на золоті монети, то, в першу чергу, вивчіть їх характеристики, а саме рік випуску, номінальна значення і емітент.

Вам також може бути надана додаткова інформація, наприклад, символ або найменування дорогоцінного металу, його кількісний вміст у виробі і чистота золота. В деяких випадках в комплекті поставки відсутній сертифікат, але це цілком допустимо. Особливу увагу слід приділити екземплярів, які мають високу якість і виробляються невеликими партіями. Інтерес до таким монетам виявляється не тільки у колекціонерів, але й інвесторів. З часом вартість примірника буде рости, цілком можливо, що таке вкладення стане для вас найбільш вигідним.

Як моніторити ринок перед вкладенням грошей у монети?

Перед тим, як приступити до купівлі, ми рекомендуємо потенційним вкладникам вивчити кон’юнктуру ринку, регулярно переглядати прогнози та аналітику. Такий підхід дозволить вам отримати необхідні знання в даній сфері, а також дізнатися, які фактори можуть відбитися на вартості золота та іноземної валюти. Попередній аналіз ринку необхідний для визначення вартості, а також затребуваності вибраних примірників. Виявіть більше уваги і ретельності в цій справі, так ви зможете знайти гідний об’єкт для інвестування і уникнути прийомів шахраїв.

В Золотому резерві кожної країни є широкий асортимент інвестиційних і колекційних золотих монет, які зараз користуються підвищеним попитом на ринку. Ці примірники вважаються ліквідним об’єктом навіть на вторинному ринку. Нижче ми привели кілька варіантів надійних інвестицій.

Найціннішою та найдорожчою монетою із золота в Україні є примірник у 500 грн., який був випущений на честь фіналу чемпіонату по футболу EURO-2012. Він вважається самим унікальним у своєму роді, його проба 900, а вагу 500 грам.

вкладення грошей у монети

У Росії 2006 році на підприємствах СПМД і ММД була випущена монета – «Георгій Побідоносець», номінал якої становить 50 рублів. Виготовлений екземпляр із золота з чистотою 900.

«Сівач», який прийшов на зміну Миколаївському червінцю, також виготовлені з золота за чистотою 900, однак у складі крім дорогоцінного металу є мідні домішки.

В Австралії з 1986 року виготовляють гроші «Кенгуру». Існує кілька вагових варіантів виконання, починаючи 1,5 грамами і закінчуючи 1 кілограмів.

У Китаї з 1982 року випускають «Панду». Її вага – 1 унція, а номінальне значення – 500 юанів.

У Великобританії особливу цінність представляє «Чорний Бик Кларенса». У складі золото з чистотою «чотири дев’ятки».

Як ви, напевно, помітили, в кожній країні є свої унікальні екземпляри з золота, в які можна вкласти свій капітал.

Чи вигідно вкладати гроші в золоті монети і де їх зберігати?

Придбати їх можна різними способами:

  • в нумізматичних клубах,
  • в банківських установах,
  • у професійних дилерів,
  • у приватних колекціонерів.

У будь-якому випадку потенційному покупцеві слід проявити пильність і ретельно перевірити продавця, а також документи, які він надає. В першу чергу, при укладенні таких угод необхідно забезпечити безпеку і захищеність своїх інвестицій. Ми рекомендуємо звертатися в спеціалізовані компанії або банківські установи. Тільки тут ви зможете отримати стовідсоткові гарантії. Такий підхід дозволить максимально захистити і убезпечити свої вкладення.

інвестиції в монети

Якщо в майбутньому ви вирішите реалізувати набуті раніше екземпляри, то зробити це можна трьома способами:

  • у банку за встановленим курсом,
  • у ломбарді за ціною брухту дорогоцінних металів,
  • через аукціон.

Не кожен банк займається продажем золотих монет або з задоволенням купує скуплені примірники назад. Вам можуть відмовити або помітно знизити вартість, якщо на грошах є незначні пошкодження або подряпини. Щоб у вас прийняли даний інвестиційний об’єкт необхідно надати документ, що засвідчує особу. У разі, коли монета знаходилася у свого власника не менше трьох років, необхідно сплатити податки.

Подібні інвестиції можуть принести високий прибуток, якщо ви забезпечите їм правильне зберігання. Бажано, щоб за час перебування у вас золотого об’єкта на ньому не з’явилися дефекти. Бувають випадки, коли людина доторкається до монеті пальцем і на ній залишається важко виведене пляма. Навіть воно може негативно позначитися на ціні.

Вам слід заздалегідь потурбуватися про те, як ви будете зберігати свої золоті інвестиції. Вам необхідно забезпечити їх належним температурним режимом і рівнем вологості, захистити від прямих сонячних променів.

Що вибрати: інвестиції в золоті монети або злитки?

інвестиції в золоті монети

Сучасні люди вкладають свій капітал і монети, та в золоті злитки. Кожне з цих способів має свої переваги і недоліки.

Головна відмінність активів полягає в їх вазі. Найчастіше золоті монети випускаються вагою в тройську унцію. Що стосується злитків, то вони зазвичай важче кілограма. Якщо ваш капітал досить великий, то можете віддати перевагу останньому варіанту.

Інвестування в золоті монети володіють більшою ліквідністю, ніж купівля злитків, оскільки їхня вартість визначається не тільки кількісним вмістом золота, але й нумізматичної складової.

Варто також врахувати, що витрати, які були витрачені на створення екземпляра і розробку дизайну також впливають на вартість.

Інвестиції в дорогоцінні монети можна назвати універсальними. Даний спосіб вкладень грошових коштів принесе великий прибуток, але вам потрібно вміти визначати реальну вартість і перспективи об’єкта.

Інвестиції в монети повинні бути довгостроковими. Не варто чекати миттєвого прибутку. Відчутний дохід ви зможете відчути тільки через роки.

Залишити відповідь

Войдите или заполните поля ниже. Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Курс популярних валют

Цінні метали