Як отримати подвійне громадянство в Швейцарії?

21.07.2022
981
швейцария двойное гражданство

В даний час близько 20 відсотків корінного населення Швейцарії мають по два паспорти. Ви також можете стати володарем подвійного громадянства. Для початку Вам буде потрібно отримати ВНЖ в даній країні. Така процедура повинна здійснюватися за допомогою податкового угоди або на будь-якому іншому підставі.

З 1992-го року Швейцарія дозволяє своїм жителям приймати громадянство іншої держави. Практично у кожного п’ятого чи шостого громадянина, якому вже виповнилося понад 15 років, є по кілька паспортів крім швейцарського. Таким чином, в цій державі дозволяється бути громадянином різних країн.

Згідно зі статистикою, близько 50 відсотків швейцарців, які проживають в Женеві, мають кілька паспортів. В таких містах як Цюріх, Базель даний показник коливається в розмірі 20 відсотків. Найменша відсоткова частка спостерігається в Нирвальдене Урі, Обвальдені.

У більшості випадків швейцарці оформляють друге громадянство в Італії. На другому місці за популярністю розташувалася Франція. Третє місце в рейтингу займає Німеччина.

Як можна отримати подвійне громадянство Швейцарія?

подвійне громадянство в швейцарії

Якщо знову звернутися до статистики, то понад 70 відсотків швейцарців знайшли множинне громадянство через натуралізацію. При цьому близько 40 відсотків стали громадянами Швейцарії при народженні.

Багато людей мріють про те, щоб жити в цій прекрасній країні. Отримати швейцарське громадянство методом натуралізації вважається найбільш популярним способом. У більшості країн друге громадянство знаходять, проходячи через цей процес.

Щоб Ви могли розуміти, для оформлення громадянства Швейцарії необхідно прожити на території даної країни протягом певного часу. Ваше проживання повинно бути на законних підставах. Мігранти часто повинні перебувати на потенційній батьківщині більше десяти років. Звичайно, даний термін немаленький, але за цей час Ви зможете адаптуватися серед місцевих жителів, дізнатися закони приймаючої держави, навчитися поважати цінності цього народу і вивчити як мінімум одну національну мову.

Якщо Ви уклали шлюб з громадянином Швейцарії, який проживає в протягом конкретного часу в цій країні або мають швейцарські коріння, то Ви можете розраховувати на легку і швидку натуралізацію.

На нашому сайті Ви також можете дізнатися, як отримати громадянство в інших не менш популярних країнах.

Переваги громадянства Швейцарії

подвійне громадянство швейцарія

Іноземні особи, які проживають на території даної держави на законних підставах, але ще не пройшли натуралізацію, мають деякі обмеження в правах, на відміну від громадян Швейцарії. Наприклад, їм не дозволяється брати участь у політичних виборах. Після того, як їм буде видано швейцарський паспорт, то зможуть повною мірою брати участь у будь-яких заходах даної держави і насолоджуватися іншими привілеями.

Дослідження урядових організацій показало, що множинне громадянство забезпечує інтеграцію економіки і культури, крім того кожному громадянинові надається можливість отримати високооплачувану посаду.

Наголошується, що люди, які отримали громадянство Швейцарії, також лояльні і вірні цій державі, як і корінні жителі.

Чи можуть у Вас забрати швейцарський паспорт на законних підставах?

Подібну міру роблять лише в рідкісних випадках. Наприклад, одна жінка, яка мала громадянство Швейцарії та Франції, була позбавлена першого рішення перебратися в ИГИЛ. Переїхати вона хотіла разом з дітьми від різних чоловіків. Вона не збиралася повідомляти чоловіків про своє рішення.

Якщо вивчити інформацію у швейцарському Державному секретаріаті з міграції, то можна дізнатися, що позбутися паспорта цієї країни можна у випадку, коли Ви своїми діями завдали істотної шкоди репутації Швейцарії. До таким рідкісним ситуацій можна віднести державну зраду або акт тероризму.

Чи можна відмовитися від громадянства інших країн на добровільній основі?

громадянство швейцарії

За останні десять років більше тисячі американських громадян, що проживають на території Швейцарії відмовилися бути громадянами США. Основна причина відмови – небажання платити податки в Америці.

США є єдиною промисловою країною, вимагає виплату податків з своїх громадян, незалежно від того, де вони проживають. У даній ситуації оподаткування здійснюється на підставі видачі паспортів.

Інший не менш цікавий випадок був пов’язаний з учасником швейцарського кабінету міністрів. Игнацион Кассіс добровільно відмовився від свого громадянства в Італії перед виборами в Федеральна рада Швейцарії. Він зробив цей вчинок, щоб ніхто не звинувачував його у множині громадянство. Але і тут знайшлися люди, які залишилися незадоволені його безкорисливими намірами. Вони розкритикували його рішення і звинуватили в тому, що із-за політичного опортунізму він відмовився від своєї батьківщини.

Що необхідно знати перед тим як подати заявку на отримання громадянства в Швейцарії?

Мало хто знає, що оформлення громадянства в цій державі – це дороге і досить тривалий захід, при цьому ніхто не гарантує того, що процедура закінчиться успішно. В результаті різних геополітичних подій, багато іноземні громадяни вирішують перебратися в Швейцарію, і мають намір отримати місцевий паспорт. Нижче ми надамо інформацію про даному процесі і розповімо складно отримати бажаний документ.

За законодавством країни необхідно пройти дві процедури, які дозволяють отримати в Швейцарії громадянство.

Велика частина іноземних мігрантів проходять через натуралізацію, вона буває звичайною і стандартною. Також існує “експрес”, під нею мається на увазі більш швидкий процес з мінімальними труднощами. Зазвичай таку можливість отримують іноземці, які уклали шлюб з громадянами даної країни.

громадянство швейцарії за інвестиції

Згідно прискореної натуралізації подружжя-іноземці можуть отримати громадянство Швейцарії одружившись. Для цього необхідно пробути в законному шлюбі не менше 3-х років, в самій країні Ви повинні проживати не менше 5-ти років. Офіційна статистика підтверджує понад 10 тисяч заявок, що надійшли від мігрантів на основі натуралізації, були успішно завершені в 2018 році. Всі ці заяви були розглянуті по прискореному методу.

В ході звичайної натуралізації іноземців можуть бути пред’явлені різні вимоги.

Якщо Ви не плануєте виходити заміж або одружуватися на корінних жителів Швейцарії, то Вам потрібно більш довгий і важкий маршрут. Для оформлення громадянства Вам необхідно відповідати критеріям, які були установленими владою, серед них:

  • кантон,
  • комуна,
  • Конфедерація.

Федеральний закон про мігрантів свідчить, що кандидат повинен законно перебувати на території країни 10 років. У деяких випадках термін може бути знижений. Наприклад, Ви проживали в країні, коли були ще в підлітковому віці і мали ВНП типу «С». Кілька років тому на натуралізацію могли подавати власники інших видів ВНП.

Уповноважені органи ретельно перевіряють, чи дотримується заявник законів даної країни, підтримують порядок, становить загрозу безпеці держави. Щоб отримати громадянство, необхідно добре адаптуватися серед місцевого населення, тобто брати участь у соціальному і економічному житті Швейцарії, розмовляти державною мовою.

Чи можуть відмовити в отримання громадянства?

вид на проживання швейцарія шлюб

У 2018-му році були внесені зміни в законодавство. В нововведенні говориться, що якщо Ви за останні три роки просили у держави соціальну допомогу, то не можете подавати документи на громадянство, поки не віддасте отриманий розмір допомог.

Якщо Ви отримували соцвиплати, то, значить, не відповідаєте федеральному вимогу про те, що іноземний мігрант повинен брати участь в економічному розвитку країни, а саме приносити користь, отримувати освітні послуги, або виступати в ролі робочої сили.

Скільки потрібно жити в конкретному кантоні для отримання громадянства Швейцарії?

Важливу роль у процесі натуралізації грає знаходження в певному регіоні або кантоні. Ви не можете часто переїжджати з одного місця на інше, а потім подати заявку на отримання громадянства. В кожному кантоні діють свої правила, але в будь-якому випадку є певний період, який Ви повинні прожити в конкретному кантоні.

Наприклад, у Женеві і Берні від мігрантів вимагається перебування на території не менше двох років. Санкт-Галлен передбачає перебування більше 8-ми років. Цюріх вимагає від іноземців 2-х річного проживання в комуні. Якщо Ви дотрималися дані вимоги, то можете сміливо відправляти заявку на натуралізацію.

Як стати громадянином Швейцарії – обов’язково знати місцеву мову?

громадянство швейцарії через шлюб

Серйозними підставами для оформлення швейцарського громадянства є глибокі знання та вільне володіння державною мовою. Раніше іноземним мігрантам висували різні вимоги, все залежало від приналежності до кантону. Але після прийнятих змін в законодавстві в 2018 році претендент на громадянство повинен мати хоча б основи офіційної мови.

В даний час від кандидатів вимагають демонстрацію навичок письмової та усної промови. Лист має бути хоча б на початковому рівні, а розмовна мова – на середньому. Ці вимоги є Загальноєвропейським стандартом оцінювання мовних навичок серед мігрантів.

Під влади кантону встановити для іноземців більш високі вимоги. Наприклад, в деяких регіонах вимагається знання німецької мови не нижче середнього рівня, це стосується не тільки розмовної мови, але й листи.

Бувають випадки, коли кандидатів можуть звільнити від необхідності складання цього іспиту. Якщо, наприклад рідну мову заявника збігається з одним з національних мов Швейцарії, то він може не доводити свою компетенцію в даному питанні.

Також позбавити себе від цієї процедури можна підтвердженням факту отримання шкільної освіти в Швейцарії протягом п’яти років. Якщо Ви отримали атестат або вища освіта в школі або вузі даної країни, де навчалися на одному з державних мов, то можна пропустити цей етап.

Наскільки сильно можуть відрізнятися правила в різних кантонах?

громадянство швейцарії отримати

Кожен кантон пред’являє своїм жителям певні вимоги. Часто правила залежать від того, наскільки Ви встигли інтегруватися в місцеве суспільство. Влади будуть цікавитися, Ви встигли обзавестися друзями, як Ви себе ведете в робочому колективі. Ви також повинні знати інформацію про місцевість, в якій проживаєте, а також познайомитися з історією, традиціями, законодавством Швейцарії.

Як правило, більша частина комун і кантонів практикує призначення співбесід кандидатів. Даний захід організовується, щоб іноземний мігрант зміг засвідчити свою інтеграцію у корінне співтовариство, а також довести знання інформації про Швейцарії. Під час подібних зустрічей іноземцю можуть задавати різні питання, наприклад, скільки озер у цьому кантоні, коли відзначають той чи інший державний свято, або попросити розповісти про одну з місцевих традицій.

Іноді запрошують на співбесіду комітет, створений з місцевого населення. Його учасники голосують за чи проти заяви здобувача. Саме з цієї причини Вам необхідно вміти спілкуватися з місцевою громадою.

У 2017-му році у пресі був опублікований випадок, коли жінці відмовили у громадянстві. Причиною відмови стало її виступ проти традиції вішати на шию дзвіночки великої рогатої худоби. Пізніше їй все-таки вдалося отримати громадянство після апеляції.

Як отримати громадянство Швейцарії через шлюб?

Нововведення в законодавстві не передбачає автоматичну натуралізацію навіть при укладення офіційного шлюбу. Вище ми вже вказали, скільки часу кандидату потрібно прожити на території країни і перебувати у шлюбі. Також мігрант повинен виконати умови, які стосуються інтеграції в місцеве співтовариство. Для цього Вам не варто уникати спілкування з корінними жителями.

Скільки знадобиться часу на отримання громадянства?

швейцарське громадянство

Кожному іноземному мігрантові може бути цікаво, скільки часу буде потрібно для розгляду його заявки та оформлення громадянство даної країни. Якщо Ви вирішили скористатися стандартним шляхом натуралізації, то на процедуру можуть піти роки. В даному випадку тривалість процесу залежить від того, де Ви проживаєте.

До 2018 року кантон затягував процедуру до 2,5 років. Але тепер термін розгляду заявок був скорочений до півтора років. Якщо Ви відправили заяву, то не здумайте переїжджати, в іншому випадку доведеться все починати спочатку.

У скільки обійдеться Вам громадянство Швейцарії?

У зв’язку з тим, що в країні діє три рівня повноважень, то платити Вам доведеться 3 збору за процедури прийому і обробки заявки на основі натуралізації. Конфедерація встановлює платежі в розмірі від 100-150 швейцарських франків. При цьому збори в комунах і кантонах, набагато вище. Найчастіше тарифи в комунах починаються від 500 і закінчуються 1000 франками. Кантони стягують з мігрантів до 2000 франків.

У Женеві з дорослим мігрантам спочатку потрібно платити 1250 франків, потім додатково близько 1000 франків. Дані виплати є обов’язковими, в іншому випадку Ваша заявка не буде прийнята і розглянута. Проте слід розуміти, що присутня ймовірність відмови. У Цюріху базова ставка дорівнює 1700 франків, потім додатково здійснюються виплати на рівні комуни.

В якому кантоні легше отримати громадянство?

швейцарське громадянство швейцарія громадянство

Якщо керуватися даними, які публікують в газетах, то можна прийти до висновку, що на заході країни паспорта на основі натуралізації та шлюбу видаються більш щедро, ніж в інших регіонах. Найбільша кількість мігрантів у 2020 році отримали громадянство в Цюріху. Цей кантон вважається самим густонаселеним по всій країні. Його чисельність перевищує 1,5 мільйона громадян.

У 2020 році в Женеві було схвалено трохи більше 4500 чоловік, при цьому чисельність населення дорівнює півмільйона.

В Швейцарії дозволяється мати подвійне громадянство, але що відбувається в інших країнах? Громадяни цієї країни можуть вільно володіти двома паспортами і, звичайно, багатьом мігрантам теж хочеться скористатися подібною можливістю. Проте деякі країни не вітають множинне громадянство. Якщо Ви живете в державі, де подвійне громадянство заборонено, то отримавши швейцарський паспорт автоматично втратите рідне громадянство.

Чи можна купити громадянство Швейцарії за інвестиції?

В інтернеті досить часто можна знайти інформацію або навіть пропозицію придбати громадянство за гроші. Іноді можна навіть знайти конкретну вартість даної послуги.

Але не варто вірити цьому прийому. Парадокс такої ситуації полягає в тому, що даної опції немає в цій державі. Законодавство не видає паспорт за гроші. Якщо Вам запропонували купити паспорт цієї країни, то тримайтеся від таких людей подалі, це шахраї. Швейцарія не продає громадянство за інвестиції. При цьому «купити» Ви можете тільки ВНП. Дана опція називається паушальное оподаткування і є цілком законним методом.

Залишити відповідь

Войдите или заполните поля ниже. Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Курс популярних валют

Цінні метали